Αυτή την εποχή αγοράζω κάστανο

Η καστανιά είναι ένα δικότυλο φυτό που ανήκει στην οικογένεια των Φηγοειδών.  Οι πρώτες ενδείξεις αναφέρουν την ύπαρξη της καστανιάς από την εποχή του χαλκού και θεωρούταν το φαγητό των φτωχών τον μεσαίωνα.

Οι καστανιές είναι ψηλά δέντρα τα οποία ευδοκιμούν σε υψόμετρο πάνω από 250 μέτρα. Καστανιές βρίσκονται συνήθως στην Θεσσαλία, Μακεδονία και στις ορεινές περιοχές της Κρήτης και της Λέσβου. Καλλιεργούνται είτε για την καλή ποιότητα ξυλείας που προσφέρουν είτε για τους καρπούς τους, τα κάστανα. Το δέντρο της καστανιάς ανθίζει την άνοιξη και τα κάστανα ωριμάζουν από το Σεπτέμβριο μέχρι και τον Νοέμβριο.

Τα κάστανα είναι πολύ θρεπτικά. Το ένα κάστανο ζυγίζει περίπου 8γρ και έχει περίπου 14 θερμίδες. Είναι πλούσια σε υδατάνθρακες οι οποίοι αποτελούν το 45% της θρεπτικής τους αξίας, οι περισσότεροι εκ των οποίων είναι πολυσακχαρίτες. Γιαυτό θεωρούνται ένα σνακ κατάλληλο και για διαβητικούς ασθενείς μιας και έχουν χαμηλό γλυκαιμικό φορτίο και φυτικές ίνες και δεν επηρεάζουν τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα. Περιέχουν λίγα ολικά λιπίδια κυρίως μονοακόρεστα και πολυακόρεστα και δεν έχουν καθόλου χοληστερίνη. Έτσι μπορούν να καταναλωθούν άφοβα από ασθενείς που πάσχουν από υπερχοληστεροναιμία ή καρδιαγγειακά νοσήματα. Επιπλέον τα κάστανα είναι πλούσια σε κάλιο, μαγνήσιο και ασβέστιο. Περιέχουν βιταμίνες του συμπλέγματος Β (κυρίως Β1, Β2 και βιταμίνη Β6) ενώ είναι πλούσια σε βιταμίνη Ε και C. Όταν τα κάστανα ψηθούν χάνουν περίπου το 40% της περιεκτικότητάς τους σε βιταμίνη C γιαυτό καλύτερα θα ήταν να καταναλώνονται ωμά. Επίσης τα κάστανα δεν περιέχουν γλουτένη οπότε συστήνονται σε ασθενείς που πάσχουν από κοιλιοκάκη.

Η περιεκτικότητα του κάστανου σε αντιοξειδωτικά συστατικά έχει προκαλέσει ενδιαφέρον όσον αφορά την πιθανή δράση του ενάντια σε ασθένειες όπως ο καρκίνος. Ερευνητές από την Ιαπωνία μελέτησαν την επίδραση εκχυλύσματος από κάστανό και σκόνης από κάστανο σε καρκινικά κύτταρα. Η έρευνα έδειξε ότι η σκόνη από κάστανο είχε ευεργετικές ιδιότητες έναντι του καρκίνου γαστρεντερικού.

Το κάστανο μπορεί να αποτελέσει ένα ιδανικό σνακ τόσο για ασθενείς όσο και για υγιείς. Έχει λίγες θερμίδες, φυτικές ίνες και είναι πλούσιο σε αντιοξειδωτικά. Μιας και είναι Νοέμβρης καλό είναι να το εντάξουμε στις διατροφικές μας συνήθειες και μην ξεχνάτε ότι είναι και ένα εξαιρετικό συστατικό για πολλές συνταγές !

Comments are closed.