Η διατροφή παίζει πολύ σημαντικό ρόλο τόσο ως μέσω πρόληψης όσο και κατά την διάρκεια της θεραπείας του καρκίνου του μαστού
Η διατροφή παίζει πολύ σημαντικό ρόλο τόσο ως μέσω πρόληψης όσο και κατά την διάρκεια της θεραπείας του καρκίνου του μαστού
Πρόσφατα δημοσιεύθηκαν αναθεωρημένες οδηγίες για την άσκηση σε ασθενείς που πάσχουν από καρκίνο (American College of Sports Medicine guidelines).
Δεν υπάρχουν επαρκή επιστημονικά δεδομένα που να αποδεικνύουν ότι τα βιολογικά τρόφιμα σχετίζονται με καλύτερη υγεία ή μικρότερο κίνδυνο για ανάπτυξη καρκίνου.
Τις τελευταίες δεκαετίες, από 1980 και μετά, η κατανάλωση κρέατος έχει αυξηθεί ραγδαία. Αυτή η τάση έχει αρνητικά αποτελέσματα τόσο για το περιβάλλον όσο και για την υγεία των ανθρώπων.
Τα αντιοξειδωτικά είναι χημικές ουσίες που εμποδίζουν τη δραστηριότητα άλλων χημικών ουσιών, γνωστές ως ελεύθερες ρίζες, που μπορεί να προκαλέσουν βλάβη στα κύτταρα του οργανισμού. Μελέτες σε ζώα έχουν δείξει ότι η εξωγενής πρόσληψη αντιοξειδωτικών σχετίζεται με μειωμένη πιθανότητα ανάπτυξης καρκίνου.
Η ζάχαρη και η επίδρασή της στα καρκινικά κύτταρα πολλές φορές έχει παρουσιαστεί με τρόπο παραπλανητικό που προκαλεί άγχος σε ασθενείς που πάσχουν από καρκίνο. Είναι γεγονός ότι η ζάχαρη τρέφει όλα τα κύτταρα του οργανισμού μας. Το σώμα μας χρησιμοποιεί την γλυκόζη ή τα απλά σάκχαρα ως κύρια πηγή ενέργειας. Ακόμα και αν αποκλείσετε την ζάχαρη από την διατροφή σας και ότι προϊόν περιέχει ζάχαρη όπως τα γλυκά, ο οργανισμός θα φτιάξει γλυκόζη από άλλες πηγές ενέργειας όπως οι πρωτεΐνες και τα λίπη.
Η αντιμετώπιση του καρκινοπαθούς ασθενούς είναι πολυδιάστατη και δεν περιορίζεται μόνο στην αντινεοπλασματική θεραπεία.
Εκτός από την αντιμετώπιση της κύριας νόσου έμφαση δίνεται πλέον στην ολιστική προσέγγιση του ασθενούς και στην αντιμετώπιση όλων των συμπτωμάτων και των παρενεργειών που οφείλονται τόσο στο ίδιο το νόσημα ή είναι αποτέλεσμα της θεραπείας του.
Το ελαιόλαδο αποτελεί βασικό στοιχείο της μεσογειακής διατροφής με πολλά οφέλη για την υγεία. Τι γίνεται όμως όταν το χρησιμοποιούμε για το μαγείρεμα? Εξακολουθεί να έχει την ίδια θρεπτική αξία?
Η βιταμίνη D είναι μια λιποδιαλυτή βιταμίνη η οποία ονομάζεται και « η βιταμίνη του ήλιου». Αυτό γιατί παράγεται με την έκθεση στον ήλιο. Τρόφιμα τα οποία είναι πλούσιες πηγές είναι τα λιπαρά ψάρια, το μουρουνέλαιο, ο κρόκος αυγού. Η βιταμίνη D διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στην υγεία των οστών, στην ενεργοποίηση του ανοσοποιητικού συστήματος και στην πρόληψη διαφόρων ασθενειών.