Διατροφη για Παθολογικες Καταστασεις

  Η σωστή και ισορροπημένη διατροφή αποτελεί σύμμαχο για την υγεία. Είναι ένας σημαντικός παράγοντας πρόληψης διαφόρων ασθενειών αλλά και θεραπείας. Υπάρχουν συγκεκριμένες παθολογικές καταστάσεις οι οποίες επηρεάζονται θετικά ή αρνητικά από τη διατροφή του ασθενούς.

  Για παράδειγμα για τον σακχαρώδη διαβήτη η δατροφή είναι ο κύριος παράγοντας που μπορεί να ρυθμίσει τα επίπεδα γλυκόζης και ινσουλίνης. Ενας διαβητικός ασθενής πρέπει να ακολουθεί ένα συγκερκιμένο πρόγραμμα διατροφής, να εκαπιδευτεί στο πώς να τροποποιεί την διατροφή του ανάλογα με τη θεραπεία (π.χ ινσουλίνη) και να αλλάξει εντελώς τρόπο ζωής και διατροφικές συνήθειες. Επίσης ασθενείς με καρδειαγγειακά νοσήματα, με καρκίνο, υπέρταση, υπερλιπιδαιμία, γαστρεντερολογικά προβλήματα, χειρουργημένοι ασθενείς, ασθενείς με γαστροστομία, νησιδοστομία και με ορμονολογικά προβλήματα χρειάζονται συγκεκριμένες διατροφικές οδηγίες.

  Η διατροφική παρέμβαση σε τέτοιες παθολογικές καταστάσεις έχει σκοπό να αντιμετωπίσει τις παρενέργειες των φαρμάκων ή/και τα συμπτώματα της εκάστοτε νόσου. Πολλές φορές οι ασθενείς μπερδεύνονται καθότι τους δίνονται πολύ γενικές οδηγίες τις οποίες δεν είναι εύκολο να τις εφαρμόσουν στην καθημερινότητά τους.

  Η προσωπική μου προσέγγιση είναι σε συνεργασία πάντα με τον γιατρό σας, να παρέχω το κατάληλο πρόγραμμα διατροφής για την πάθησή σας, όπου θα ακολουθεί συγκεκριμένους περιορισμούς για όσο διάστημα χρειάζεται, με σκοπό να έχετε όσο το δυνατόν μεγαλύτερη ποικιλία. Με τον κατάληλο συνδυασμό φαρμακευτικής αγωγής και διατροφής μπορούμε να μειώσουμε τα συμπτώματα της πάθησής σας και να βελτιώσουμε την πορεία της.

  Εξίσου σημαντικό είναι να πετύχουμε ή να διατηρήσουμε ένα φυσιολογικό σωματικό βάρος είτε αυτό σημαίνει να μειώσετε ή να αυξήσετε το βάρος σας. Η σωστή διατροφή μπορεί να σας βοηθήσει όχι μόνο στο να αντιμετωπίσετε μια νόσο αλλά και στο να ενισχύσει την άμυνα του οργανισμού σας ώστε να προλάβετε πιθανή υποτροπή της.