Διατροφη για Θηλασμο

  Το μητρικό γάλα είναι μία από τις πιο πλήρεις και πολύτιμες τροφές που η φύση χάρισε στον άνθρωπο. Είναι η πρώτη τροφή του ανθρώπου καθώς του εξασφαλίζει όλα τα θρεπτικά στοιχεία που χρειάζεται για την σωστή ανάπτυξη του, το προφυλάσσει από διάφορες ασθένειες και ταυτόχρονα ισχυροποιεί τον ψυχικό του κόσμο.

  Η μητέρα κατά τη διάρκεια του θηλασμού χρειάζεται συγκεκριμένη διατροφή, μιας και ότι καταναλώνει περνάει στο μητρικό γάλα. Ο κύριος σκοπός της διατροφικής παρέμβασης είναι να διατηρηθεί η ποιότητα και η ποσότητα του μητρικού γάλακτος. Υπάρχει ο  μύθος ότι  πρώτα πρέπει να θηλάσει μια γυναίκα και μετά να κάνει δίαιτα για να χάσει τα παραπανίσια κιλά. Η διατροφή για τις θηλάζουσες δεν είναι υποθερμιδική, αντιθέτως κατά τη διάρκεια του θηλασμού η γυναίκα καταναλώνει επιπλέον 500 θερμίδες την ημέρα. Είναι η ενέργεια που χρειάζεται για την παραγωγή του γάλακτος. Αυτή η αύξηση των ενεργειακών αναγκών κατά την περίοδο του θηλασμού προκαλεί την ενεργοποίηση του εναποθηκευμένου λίπους με ορατά αποτελέσματα στο σώμα της γυναίκας.

  Επομένως η διατροφή θα πρέπει να παρέχει αυτή την ενέργια καθώς και τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά ώστε το μητρικό γάλα να είναι πλούσιο σε θρεπτική αξία. Επιπλέον πολλές φορές το νεογνό παρουσιάζει αλλεργίες σε κάποια τρόφιμα επομένως μπορεί να χρειαστεί να εξαιρεθούν ολόκληρες κατηγορίες τροφίμων για κάποιο διάστημα.

  Είναι απαραίτητο λοιπόν η έγκυος να συμβουλευτεί κάποιον ειδικό τόσο κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης της, όσο και κατά τη διάρκεια του θηλασμού ούτως ώστε να διασφαλίσει την υγεία της, την υγεία του μωρού της και την σωστή απώλεια βάρους της.

  Ξεκινώντας ένα πρόγραμμα διατροφής μπορούμε να καθορίσουμε μαζί το στόχο βάρους, να εξασφαλίσουμε τη σωστή ανάπτυξη του βρέφους και αν χρειαστεί να αντιμετωπίσουμε τυχόν αλλεργίες διατηρώντας αναλλοίωτη τη ποσότητα και την ποιότητα του μητρικού γάλακτος.