Blog

Tελικα η ζαχαρη τρεφει τον καρκινο?

  Η ζάχαρη και η επίδρασή της στα καρκινικά κύτταρα πολλές φορές έχει  παρουσιαστεί με τρόπο παραπλανητικό που προκαλεί  άγχος σε ασθενείς που πάσχουν από καρκίνο. Είναι γεγονός ότι η ζάχαρη τρέφει όλα τα κύτταρα του οργανισμού μας. Το σώμα μας χρησιμοποιεί την γλυκόζη ή τα απλά σάκχαρα ως κύρια πηγή ενέργειας. Ακόμα και αν αποκλείσετε την ζάχαρη από την διατροφή σας και ότι προϊόν περιέχει ζάχαρη όπως τα γλυκά, ο οργανισμός θα φτιάξει γλυκόζη από άλλες πηγές ενέργειας όπως οι πρωτεΐνες και τα λίπη.

  Επομένως και τα καρκινικά κύτταρα χρειάζονται γλυκόζη για να αναπαραχθούν όπως και τα υγιή κύτταρα. Αξίζει να θυμόμαστε ότι η ζάχαρη δεν έχει κάποιο ιδιαίτερο χαρακτηριστικό που να τρέφει τα καρκινικά κύτταρα απλά αποτελείται από  απλά σάκχαρα τα οποία χρησιμοποιεί ο οργανισμός για να θρέψει όλα τα κύτταρά του.

Τελικά θα πρέπει να ανησυχούμε για την ζάχαρη όταν πάσχουμε από καρκίνο?

  Έστω και αν η ζάχαρη δεν είναι αυτή καθεαυτή που θρέφει τα καρκινικά κύτταρα είναι καλό να περιορίσουμε τα απλά σάκχαρα από την διατροφή μας. Αυτό επειδή όταν τρώμε πολύ ζάχαρη ο οργανισμός παράγει πολύ ινσουλίνη. Η ινσουλίνη είναι μια φυσική ουσία που παράγεται από τον οργανισμό μας και προκαλεί την ανάπτυξη των κυττάρων. Για τα υγιή κύτταρα αυτό είναι κάτι καλό, όταν όμως πρόκειται για τα καρκινικά κύτταρα, η επιπλέον έκκριση της ινσουλίνης μπορεί να προκαλέσει αυξημένη ανάπτυξη των καρκινικών κυττάρων, γεγονός το οποίο ενθαρρύνει την εξέλιξη της νόσου.

  Επομένως για την ινσουλίνη πρέπει να θυμόμαστε ότι είναι απαραίτητη για τη σωστή λειτουργία του οργανισμού αλλά η παραπάνω ινσουλίνη από το φυσιολογικό δεν ενδείκνυται για ασθενείς που πάσχουν από καρκίνο.

Θα πρέπει να αποφύγω την ζάχαρη?

  Δεν χρειάζεται να αποφεύγετε την ζάχαρη και ούτε όλους τους υδατάνθρακες. Απλά προτιμήστε τους σύνθετους υδατάνθρακες όπως αυτούς που βρίσκονται στα  λαχανικά, τα όσπρια, τα φασόλια, τρόφιμα τα οποία έχει φανεί ότι έχουν και προστατευτικό ρόλο απέναντι στα καρκινικά κύτταρα. Επίσης είναι και κάποια άλλα συστατικά της διατροφής που βοηθούν να μειώσουμε την ποσότητα της ινσουλίνης που παράγεται όταν καταναλώνουμε ζάχαρη και άλλους υδατάνθρακες. Αυτά είναι οι πρωτεΐνες, τα λίπη και οι φυτικές ίνες. Όταν αυτά καταναλώνονται μαζί με απλούς υδατάνθρακες βοηθούν τον οργανισμό να παράγει λιγότερη ινσουλίνη.

  Για παράδειγμα, η ποσότητα ινσουλίνης που παράγεται μετά την κατανάλωση ενός φρούτου είναι λιγότερη από αυτήν που παράγεται μετά την κατανάλωση ενός ποτηριού από χυμό φρούτου. Και αυτό επειδή ένα φρούτο περιέχει περισσότερες φυτικές ίνες  από ένα ποτήρι χυμό φρούτου. Ένα άλλο παράδειγμα, αντί να καταναλώσετε δύο φρούτα για δεκατιανό είναι προτιμότερο να καταναλώσετε ένα φρούτο μαζί με μια χούφτα αμύγδαλα τα οποία βοηθούν στην καλύτερη ρύθμιση της ινσουλίνης.

  Συνοψίζοντας, είναι σημαντικό να καταλάβουμε ότι δεν είναι η ζάχαρη η οποία είναι ¨κακή¨ για τον καρκίνο αλλά είναι η ινσουλίνη η οποία όταν δεν παράγεται με φυσιολογικό ρυθμό μπορεί να διεγείρει την ανάπτυξη των καρκινικών κυττάρων. Αυτό δεν σημαίνει ότι ένας ασθενής που πάσχει από καρκίνο θα πρέπει να στερείται τα γλυκά ή να ακολουθεί αυστηρές δίαιτες με ελάχιστους υδατάνθρακες και να καταφεύγει σε ακραίες μεθόδους. Το κλειδί είναι στο μέτρο!

Μερικά μικρά tips:

  • Προτιμήστε να καταναλώνετε σνακ όπως ένα φρούτο με ξηρούς καρπούς ή κριτσίνια ολικής αλέσεως ή κράκερς ολικής αλέσεως ή 1 φέτα ψωμί ολικής αλέσεως με λίγο τυρί ή 1 αυγό βραστό.

  • Αποφύγετε τους επεξεργασμένους υδατάνθρακες, δηλαδή προιόντα που παράγονται με λευκό αλέυρι και αντι αυτού προτημήστε ολικής αλέσεως ή σικάλεως προιόντα.

  • Εάν δεν υπάρχει κάποιος συγκεκριμένος λόγος (π.χ λήψη κορτιζόνης) μπορείτε να καταναλώνετε κάποιο γλυκό ή σοκολάτα πιο σπάνια. Μην ξεχνάμε ότι η διαδικασία της σίτισης θα πρέπει να είναι ευχάριστη και να ικανοποιείται και η γεύση μας!

  • Πάντα να καταναλώνετε μία μερίδα σαλάτα μαζί με το φαγητό σας.

  • Αποφύγετε την κατανάλωση αναψυκτικών, έτοιμων επεξεργασμένων χυμών και αλκοολούχων ποτών.